Müze Gibi

27 Ekim - 10 Kasım 2010, Küçük Bebek, İstanbul

Proje Websitesi

27 Ekim- 07 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleşen MÜZE GİBİ’ sergisi üç genç arkadaşın aralarındaki sanatçıyı en iyi şekilde anlatabilecek bir sergi konsepti hazırlama isteğiyle doğdu.

Seçil’in bu ilk kişisel sergisi 10 yılı aşkın süredir farklı teknikleri deneyerek kendini geliştirmeye çalışmasının hikayesini inandığı bir kurumun suretinde sergilemesi aslında. Sergide 40’ı aşkın yağlıboya tablo ve 2 yerleştirme bulunuyor.

Bu serginin “MÜZE GİBİ’” olarak adlandırılmasının arkasında yatan hikaye ise Bige ve Seçil’in Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras yönetimi yüksek lisans programı vasıtasıyla tanıştıkları 2009 yazının başındaki karşılaşmaları ile şekilleniyor. Seçil Kınay, 10 yıldır yaptığı yağlıboya ve farklı tekniklerdeki resimlerini Bige ile paylaştığında, bu eserleri üzerine çalıştıkları ve düşündükleri müze kurumunu yansıtacak deneysel bir ortamda sergileme fikri oluştu. Hem sergileme şekli, hem de detaylarla sıradan bir ortamda, bir evin odalarında modern bir müze mantığında Seçil’in eserlerini izleyici ile buluşturmanın etkili olabileceğine inandılar. Bige ve Seçil kavramsal çerçeve, sergi içeriği ve tasarımı, internet sitesi gibi konularda düşünüp bir çalışma ortaya koydular. Müze Gibi’yi ortaya çıkarmak ve bir sergi alanına dönüştürmek için aradıkları mekanı bulmak umduklarından çok da zor oldu. Tam da bu nokta da çalışırlarken ekibe Begüm de katıldı ve serginin hayata geçirilmesi konusunda daha profesyonel bir çalışma başladı.

‘MÜZE GİBİ’de çoğunlukla tuval üzerine yağlıboya veya karışık teknik olmakla birlikte MDF’nin zemin olarak kullanıldığı bir seri resim de bulunuyor. Seçil, farklı malzeme ve yöntemlerden (yazı gibi) tablolarının içerisinde faydalanıyor. Sergide, iki adet de yerleştirme çalışması bulunuyor. Bu çalışmalar Seçil Kınay’ın sosyoloji altyapısının verdiği sorgulama dürtüleriyle oluşmuş, kendisinin de bir parçası olduğu aileye ve topluma bakışını ve duruşunu ortaya koyduğu işler olarak sergiyi tamamlayıcı bir nitelik taşıyor.

Müze Gibi Proje Ekibi

Bige Duyulmuş – Proje Koordinatörü

Liseyi Koç Özel Lisesi’nde, üniversiteyi Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünde okudu. 2003–2004 yılında Milano’da değişim öğrencisi olarak bir dönem Bocconi Üniversitesi’ne devam etti. Üniversite sonrası 3 yıla yakın içecek sektöründe lider özel bir şirkette pazar araştırma ve marka yönetimi konularında görev aldı. Araştırma ve yönetim ilgi alanları arasındaydı, ikisini kültür ve sanat alanına taşımak istiyordu. Çalıştığı dönemde Bilgi Üniversitesi’nin Domus Academy ortaklığında yürüttüğü Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika programına devam etti. Kültür ve sanat alanında iyi bir yönetici olmak için eksiklerini tamamlaması gerektiğine inandı ve Koç Üniversitesi’deki Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi Programı’na tam burslu olarak 2008’de başladı. 2009’da Pera Müzesi’nde müze yönetimi ve pazarlama alanında ve Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörlüğünde yaz stajlarını tamamladı. Sosyal sorumluluk ve vakıfçılık adı altında kültür ve sanata yapılan özel sektör yatırımlarını incelediği ve model olarak Vehbi Koç Vakfı ve bazı Koç Holding şirketlerini ele aldığı bir tez çalışması bulunmaktadır. 2011 yılından bu yana Efes Grubu’nda Özel Projeler Yöneticisi olarak çalışmakta ve kurumsal sosyal ve kültürel projeler geliştirmekte ve yürütmektedir.

Begüm Gazioğlu – Proje Danışmanı

Liseyi Saint Joseph Fransız Lisesi’nde, üniversiteyi Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünde okudu. 2006’da Roma’da Domus Academy’de Kültür-Sanat Tasarım ve Yönetimi üzerine yüksek lisans yaptı. Daha sonraki yıl Roma’da kalarak hayranı olduğu Caravaggio üzerine sergiler düzenleyen Romartificio adlı bir şirkette stajını tamamladı. Yabancılara kültürel öğeler aracılığıyla Sufi inancı ve Mevlana’yı tanıtmayı amaçlayan ‘The World of Whirling Dervishes’ adlı bir bitirme projesi gerçekleştirdi. İstanbul’a döndükten sonra Aksigorta’nın 50. kuruluş yıldönümü için Bihrat Mavitan, Aziz Sarıyer, Han Tümertekin, Bennu Gerede, Ela Cindoruk, Tan Mavitan, Derin Sarıyer ve Oytun Berktan’ın yer aldığı Aksigorta Sanat Projesi’nin danışmanlığı ve yöneticiliğini yaptı. Ayrıca Sevinchy adı ile de bilinen genç sanatçı Sevinç Yıldız’ın ‘The Headliners’ ve ‘21st Century Ladies of İstanbul’ başlıklı kişisel sergilerinde danışman olarak görev aldı.

Müze Gibi projesi ile ilgili çalışmalara göz atmak için tıklayın.